Nyomtatás
szerda, 02 szeptember 2020 10:09

A Lovasakadémia története - 7. rész

Beruházások a minőség tükrében

 

Az akadémiai színvonal eléréséhez nemcsak a személyi feltételek minőségének emelése, hanem a nemzetközi szintű működéshez igazodó környezet, munkakörülmények, munkaeszközök megteremtése is elsőrendű feladat. Ennek szellemében az egyetem támogatásával – személyesen Dr. Horn Péter, az egyetem rektorának lelkes hozzájárulásával – 1990-től konkrét lépésekre is sor került a Lovas Akadémia fejlesztése érdekében.

A nagyobb volumenű, nagyobb létszámú oktatás szükségessé tette a lólétszám fejlesztését, ami logikusan együtt járt az istálló férőhelyek számának növelésével. Első lépésként a régi istálló átépítésére, korszerűsítésére került sor. 1988-ban készült el – Herczog Emil tervei alapján – a 43 férőhelyes boxos istálló.

Jellemzői: - két istálló-folyosós rendszer, viacolor burkolatú közlekedő folyosókkal

  • a boxok padozata akácfa kockákból van kirakva
  • a boxok anyaga fa, szellőzőnyílásokkal, faráccsal
  • a boxok mélyalmos rendszerűek, a gépi trágyázás lehetőségével
  • a légtér szellőzését szellőzőaknákkal biztosították
  • az egyedi önitatós rendszer is elkészült

Az előbb ismertetett kialakítás hibáit felismerve hamarosan újabb átalakításra került sor. A vastag farácsot fémrácsra, a boxokat stabilra, tolóajtósra cserélték át. A mennyezetet alkotó hungarocell elemeket feljebb tették, az ablakokat megnagyobbították a légtér növelése érdekében.

1991-ben került átadásra az új 40 boxos istálló. A tervek a legújabb ismeretek alapján készültek, német szakirodalom, s az egyik legismertebb szaktekintély Georg Fink tanácsait felhasználva. Az új istálló egyik legfőbb előnye, hogy az istállóklíma értékek jók, köszönhetően a nagy légtérnek, a kombinált boxmegoldásnak – a lovak számára boxonként olyan ablakok készültek, amelyeken az állatok kinézhetnek, s amelyek a leghidegebb időszakot kivéve állandóan nyitva vannak. A boxok alsó fele fából (fémkerettel), felső része vékony fémráccsal ellátva készült. Padozata aszfalt. Az istállóban patamosó, nyergesek, lovásszoba és szolárium találhatók. Padlásán az éves abrakmennyiség kényelmesen tárolható. Itt helyeztük el sportlovainkat, míg az iskolalovak a régi istállóban maradtak.

Új istálló 1  Új istálló 2

 

Az 1991-ben elkészült új istálló

 

A fedett lovarda átadásával a szakmai feltételrendszer kialakítása – nagy vonalakban – befejeződött. A világszínvonalú létesítmény 30x70 méteres lovaglóteret biztosít, 800 néző befogadására alkalmas tribünökkel. A lovarda talaja döngölt agyag, melyre homokkal kevert fűrészport borítottak. Kiszáradásának megakadályozására esőztető berendezést építettek a tetőszerkezetbe. A két rövidfalon tükrökben ellenőrizhetik a munkájukat a lovasok. A lovarda nemzetközi szintű fedettpályás ugró, díjlovagló és voltige versenyek rendezésére kiválóan alkalmas.

 

Fedett lovarda 2

Fedett lovarda 3

Fedett lovarda

 

Az újonnan elkészült fedeles lovarda, még az éttermi fejrész nélkül

 

1995-ben régi problémát sikerült megoldani  a fedett szénatároló felépítésével.

 

Nemzetközi versenyek szervezése

 

Díjlovaglás: 1989. Nashua Díjlovagló Világkupa

1990. Díjlovagló Ifjúsági Európa-bajnokság

1991-1995. Volvo Díjlovagló Világkupa fordulók

1990-ben a Díjlovagló Ifjúsági Európa Bajnokság megrendezésével Kaposvár ismét nagyot lépett előre a nemzetközi megítélésben. A verseny megrendezésében nagyszámú szponzor segített, fő támogató és a magyar válogatott főszponzora is a MALÉV volt. 

 

EB

 

A kaposvári díjlovagló Ifjúsági EB magyar résztvevői: Budai Andrea, Móczár Éva, Prutkay Zoltán csapatvezető, Fülöp Noémi, Berényi Krisztián

 

EB eredményhirdetés

 

EB eredményhirdetés

 

A FEI által delegált nemzetközi bírók között megtalálhatjuk: Dr. Mándi Barnabás (HUN), Maria Günther (FRG), Marietta Withages (BEL), Hanne Valentin (DEN), Nina Gromová (URS). Elnök Pierre Morf (SUI). A szünetekben lovastorna világválogatott, néptánc és csikósbemutató szerepelt.

 

Voltizs világválogatott

 

Bemutatózik a voltizs "Világválogatott"

 

Ellátogatott a versenyre Nicole Uphoff, a néhány héttel előbb megrendezett stockholmi Lovas Világjátékok díjlovagló világbajnoka is.

1991-től minden évben a – már a Volvo által szponzorált – Díjlovagló Világkupa – fordulókra került sor. A már egyre rutinosabb versenyrendező kaposvári „team” évről-évre nemzetközi mércével mérve is színvonalasan  képes megrendezni a World Cup fordulókat. Probléma volt az első években a versenyre szponzorokat megnyerni, mígnem Kása Sándor személyével – aki más sportágakat is aktívan támogat – ez a gond megoldódott.

Minden évben híres nemzetközi bírókat láthattunk vendégül Kaposváron, a már említetteken kívül ellátogatott hozzánk: Adalberto Boetti (ITA), Wojciech Markowski (POL), Wolfgang Niggli (SUI), Jan Peeters (NED), Uwe Mechlem (GER), Erich Lette (SWE).

 

Volvo világkupa

 

1994 VOLVO Világkupa

 

Volvo Világkupák a szabadtéri pályán

 

A verseny idejére szállást a versenyzők részére az egyetem kollégiumában, illetve a környező szállodákban biztosítottunk. Étkezésüket egy alkalommal a menzán, később a kisfedelesben, kihelyezett éttermi szolgáltatással oldottuk meg. Napjainkban próbaként a fedett lovarda tribünök mögötti folyosóján – rálátással a lovaglótérre – helyeztük el az éttermet, s ez nagy sikert aratva, jó megoldásnak bizonyult.

A verseny reklámozása, menedzselése az erőfeszítések ellenére még hagy kívánnivalót maga után. Sikerült elérni, hogy minden évben az MTV-ben a sportműsorokban összefoglalót adjanak, néhány perces interjúkkal bővítve. A helyi televízió hosszabb műsort is sugárzott több alkalommal. A rendezvény sajtó-előkészítése, az olvasóközönség folyamatos informálása a versenyek alatt megfelelő volt.

Újabb vállalkozásként az MLSZ és a Lovastorna Szakbizottság kérésére Kaposvár vállalta el a Lovastorna Világkupa évenkénti rendezését is. A verseny megrendezéséhez ideális környezetet biztosít a fedett lovarda, valamint egyéb létesítményeink. A fiatal sportág jeles bírói jelentek meg a versenyeken: Rosemarie Haenchen (GER), Heddy Boelsma den Hartog (NED), Janke Staudenherz (AUT), Roland Bohlen (SUI), Jean Georges Steinmetz (FRA).

Új kezdeményezés a lovassportok népszerűsítése érdekében a „Mesterek Tornája” elnevezésű verseny beindítása. A látványos, pergő, eseménydús programot a három szakágban számonként felváltva folyó verseny adja. A verseny meghívásos, csak a szakág legjobb versenyzői vehetnek részt, a pályák, programok színvonala nehézosztályú.

A Lovas Akadémia otthont adott több országos ifjúsági díjlovagló bajnokságnak, a területi díjlovagló bajnokság három fordulójának, évente egy díjugrató OB fordulónak, és területi díjugrató fordulónak. A Megyei Lovasbajnokságnak szintén egy fordulója, valamint a megyei lótenyésztők tenyészszemléje is nálunk kerül megrendezésre. A Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete évenkénti kancavizsgájának színhelye a Lovas Akadémia fedett lovardája, 1994-től. Az egyetem Juhtenyésztési tanszékének szervezése keretében szintén a fedett lovardában Országos Juhtenyésztési Kiállításra kerül sor rendszeresen.

 

Lovas szakágaink eredményessége

 

Díjlovaglásban a Világkupa fordulókon minden évben indult versenyzők: Kövy András Andalgóval az un. „kiskör”-ben 1991-ben az élmezőnyben végzett. 1995-ben Regével bejutott a FEI- kűrbe. Komjáthy György Hatalommal és Regével, Fehér Gábor Hintával és Hangulattal szerepelt a versenyeken.

Lovastornászaink közül Sáránszky Tímea és Csordás Gyöngyvér indulhatott ebben az időszakban nemzetközi versenyen, a kaposvári Lovastorna Világkupán 1993-ban. Sajnos a voltige visszafejlődését érhettük meg, nem pusztán az érdeklődés hiánya, hanem a feltételek hiányossága miatt. Rajz Katalin edzőnek nem sikerült megfelelő utánpótlás lovat találnia.

A Lovas Akadémia első időszaka lezárult. 1995. október 1-én a Lovas Akadémia -  Pannon Lovas Akadémia néven az FM-hez került, önálló oktatási intézményként. 1995 végén a lovas szakosztály is kilépett a Gazdász sportköréből: Megalakult a Lovasakadémia Sport Club.

 

(Forrás: Kemény Zsuzsanna - A Lovasakadémia első 25 éve, szakdolgozat)

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat